sâmbătă, 20 martie 2010

Iluzii sentimentale.



Multi poeti au incercat in nenumarate randuri sa o defineasca cat mai bine, fiind tema predominanta din literatura. Daca Shakespeare sau Eminescu nu au reusit, eu de ce as face-o. Iubirea va putea fi intotdeauna descrisa din doua ipostaze : cea de indragostit si de persoana ce nu iubeste. De fiecare data nu vei recunoaste ca fiind aceeasi, persoana ce si-ar exprima opiniile din ambele perspective. Iubirea ne schimba si ne face de nerecunoscut. Azi spui ca nu exista, iar apoi te loveste si nimic nu e mai frumos pe lume. De ce? Pentru ca ne place sa visam. Ca si cand s-ar putea defini in cuvinte acest sentiment, voi incerca sa-l creionez din a doua perspectiva:


Iubirea nu exista. Ar insemna sa traiesti tot timpul intr-o lume de visare, sa uiti de tine , sa nu poti trai fara acea persoana niciodata, nu pentru o saptamana sau o luna. Oricine e destul de realist incat sa nu se scufunde de tot intr-o iluzie. Iubirea ar fi acel lucru care…sa dureze la nesfarsit. Niciodata nu va dura atat si totusi spunem ca am iubit cand doar a fost un miraj, probabil vazut doar de unul dintre noi. De fapt, la ce varsta ne-am putea indragosti cu adevarat?


Ca o mica paranteza : Vi s-a intamplat vreodata sa fiti extrem de apropiat de o persoana, sa-i cunoasteti intreaga viata desi va stiti de cativa ani, sa-i cunoasteti toate rudele, toate preferintele, toate visele, dorintele si deodata totul sa se incheie fara motiv si sa nu va mai cunoasca? Sa se prefaca cum ca sunteti un strain, sa nu va raspunda, sa nu va auda, sa nu mai fiti universul lui. E atat de…..


Nu mai cred in existenta alesului. Oricine s-ar potrivi cu sute de mii de oameni daca s-ar hotari sa le acorde o sansa, sa incerce sa-i cunoasca. Oricine isi gaseste, poti sa fi cel mai urat si mai prost de pe pamant : exista cineva pentru tine la fel de prost si urat ca si tine care crede ca va muri singur. Oamenii ii poti categorisi in cateva grupe, dar in final toti vor fi unici. “Problema” va fi aceeasi intotdeauna: petreci o viata intreaga langa o persoana si in final nu vei putea zice ca l-ai cunoscut pe deplin. Relatiile apropiate se fac din mai multe motive: ori iti place fizic de acea persoana, ori te atrag banii lui sau masina,ori te plictisesti pentru ca e vacanta,ori asa e la moda ...ori chiar simti ceva pentru acea persoana. Am observat ca in general..daca esti pe strada cu o fata , tu fiind baiat, fetele ce vin de pe contrasens se vor uita altfel la tine, cu interes. Daca ai merge singur ai sanse sa nu fi bagat in seama. Probabil ce are vecinul va fi intotdeauna mai atractiv si de asemenea ideea “daca ei ii place, cred ca mi-ar place si mie” vor persista in mintile oamenilor la infinit.