joi, 10 ianuarie 2013

Cubul

Viata pusa in cubul lui Rubik este povestea unei expozitii de figuri ce isi cauta ordinea pe aceeasi fateta. O expozitie de figuri ce are un singur subiect. Tu.
Ce are cubul lui Rubik in comun cu viata insasi?  Cubul iti da impresia unui amalgam de culori si imagini, pe care artistul le-a aruncat, alandala, dar cu scopul de a se cauta intru unitate.
Te asezi in fata cubului si incerci sa afli ce culoare ti s-a potrivi si, apoi , prin diferite testari, sa o portivesti pe o singura fateta macar pe aceea, daca nu pe toate.
Iti testezi nervii pana la saturatie, experimentezi diverse scheme si incerci sa suprapui diverse bucati. Fiecare patrat contine elemente importante din viata ta. Sunt dense, ingrosate la propriu si-ti cer sa te apropii cat mai mult posibil de imbinarea lor. Numai asa, poti afla ce se ascunde in spate. Miscarile sunt din ce in ce mai nervoase sau abile, depinzand de  calmul fiecaruia aflat intr-o situatie limita. De cat de repede imbini patratele depinde drumul tau in potrivirea celorlalte cuburi.
Fiecare imagine  iti cere, cumva, sa le “sapi”, pentru a da, la sfarsit, de capatul puzzle-ului. Poate iti reuseste si, rezolvarea va fi o imagine supraincarcata cu alte imagini, abstracte, ce te trimit, cumva in underground.
Rezultatul te poate transforma radical. Vezi fatetele populate cu amintiri si scene de care nu mai stiai si, care, de-abia acum, iti clarifica ce a insemnat acel cub in viata ta si ce poti face in continuare. Uite, aici, ai o fateta populata cu oameni, alta cu personaje grotesti de circ si chiar si una cu oameni cu masti. Fiecare imagine in sine creeaza insa cate o imagine singulara, ce iti agreseaza privirea prin scenariul ironic, premonitoriu.
Nu-ti convine si iei alt cub sau incerci o alta combinatie. Poate asa vei putea corecta viziunea lumii in care traiesti.